April 26, 2008

The Spiderwick Chronicles


Judul: The Spiderwick Chronicles: The Complete First Serial
Penulis: Tony Diterlizzi & Holly Black
Penerbit: Simon & Schuster
Tahun: 2007
Harga: RM75.00

Saya suka benar membaca kisah fantasi 3 beradik Grace ini. Ya, kalau anda masih ingat, bulan lepas filemnya sudahpun ditayangkan di Malaysia. Tapi pengembaraan mereka di dalam filem jauh lebih singkat berbanding di dalam bukunya.

Mengisahkan 3 adik beradik, Jared, Simon dan Mallory Grace, yang baru sahaja berpindah ke rumah baru mereka di Spiderwick Estate. Sesuatu yang tidak kena berlaku setiba mereka di rumah tersebut. Jared, dek kerana rasa ingin tahu lebih lanjut tentang rahsia yang terdapat di dalam rumah itu, menyiasat apa yang berlaku dan terjumpa sebuah bilik kepunyaan moyang mereka, Arthur Spiderwick. Tragedi berlaku sebaik sahaja Jared menjumpai sebuah field guide atau buku panduan tentang alam dan makhluk ghaib yang tinggal bersama di dunia manusia. Buku tersebut, Arthur Spiderwick's Field Guide to the Fantastical World Around You, ditulis oleh Arthur sendiri.

Makhluk ghaib atau faeries mula berasa bimbang dengan kehadiran buku itu. Buku itu pernah menjadi ancaman kepada mereka kerana mereka takut manusia yang menjumpai buku itu akan membongkar dan memusnahkan kehidupan mereka. Malah, lebih teruk lagi, Jared dan adik beradiknya mendapati terdapat seorang musuh dari kalangan faeries, iaitu ogre yang bernama Mulgarath cuba merampas buku itu dari mereka demi mengetahui rahsia kekuatan dan kelemahan faerie yang lain, supaya dia berupaya menguasai dunia manusia dan faerie secara keseluruhannya.

Teruja sekali membaca kisah sewaktu mereka berjumpa dengan moyang mereka Arthur Spiderwick bagi meminta pertolongan untuk mengalahkan Mulgarath. Tidak disangka setelah hampir seratus tahun Arthur masih hidup dan tidak tua kerana ditahan oleh makhluk yang bergelar elf. Lebih mengejutkan apabila Mulgarath menyamar menjadi ayah Jared untuk mendapatkan buku tersebut. Namun agak kecewa apabila perlawanan dengan Mulgarath diakhiri dengan terlalu mudah.

Filemnya belum saya tonton, tapi saya akan pastikan saya dapat menontonnya nanti. Khabarnya, filemnya lebih bagus biarpun banyak bahagian dari buku yang dipotong. Harapnya begitulah. Siri ini sebenarnya sudah diterbitkan beberapa tahun lepas, ada 5 buku kesemuanya. Tapi buku yang saya beli ini merupakan gabungan 5 dalam 1, yang bagi saya lebih mudah dibaca dan lebih murah jika dibandingkan dengan pembelian 5 buku berasingan (1 volum berharga RM29.90, jika didarab lima semuanya hampir RM150). Terdapat juga keluaran versi movie tie-in berkulit nipis (paperback), juga baru dikeluarkan tahun ini.

Dihiasi dengan ilustrasi oleh Tony Diterlizzi sendiri yang memang menarik, pasti seronok membacanya. Tahun ini sempena pelancaran filemnya sudah banyak diterbitkan companion books seperti Field Guide, Observation Notebook, Make Your Own Field Guide, termasuklah The Movie Storybook. Nak tahu lebih lanjut, boleh rujuk di laman web seperti www.mph.com.my atau berkunjung saja ke kedai buku berdekatan. Semoga anda terhibur dengan kisah pengembaraan ini!

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails