Jun 25, 2008

Trilogi Natasya/Julia/Cinta Madinah (I) - Natasya


Judul: Natasya/Julia/Cinta Madinah [Sebuah Trilogi]
Penulis: Abu Hassan Morad
Penerbit: Utusan Publications & Distributors
Tahun: 2005
Harga: RM40.00

Aha, akhirnya saya sempat juga habiskan novel Cikgu Abu yang satu ini. Tahun lepas saya tangguhkan dulu; entah kenapa pada waktu itu asyik-asyik mengulangbaca bab satu dari Natasya setiap kali membuka lembaran trilogi ini. Bila diselak halaman novel Julia dan Cinta Madinah, tak jadi juga sebab saya lebih suka membaca satu-satu buku itu dari halaman hadapan hingga ke belakang mengikut susunan, bukan membaca secara random. Itu cara saya. Tapi mungkin cuti kali ini lebih panjang jadi dorongan untuk memulakan semula pembacaan dan menghabiskan novel ini lebih kuat.

Natasya sebenarnya sebuah novel travelog. Lebih ke arah catatan kembara. Amir, seorang wartawan dari sebuah syarikat akhbar tempatan telah ditugaskan ke Bosnia mengikuti rombongan Menteri Pertahanan. Syarikatnya telah bersetuju mengambil seorang rakyat Bosnia, Natasya, sebagai anak angkat syarikat. Natasya, walau bagaimanapun, tidak ketahuan khabarnya.

Sisa tragedi Bosnia-Herzegovina, itu yang disaksikan Amir saat dia sampai di bumi berdarah itu. Dia melihat, betapa hancurnya masyarakat Islam akibat ancaman puak Serb. Betapa telah hilang pegangan manusia akibat peperangan. Dan alangkah, Amir menyedari alangkah hinanya manusia yang hidup tanpa iman! Di mata Amir, yang tinggal hanya generasi yang melupai Tuhan, curiga-mencurigai, hilang arah tujuan. Termasuklah si gadis Natasya itu yang telah hilang entah ke mana.

Masalah pencarian Natasya, pemberontakan di kampung halamannya, kebimbangan kepada rakan karibnya yang kemalangan, tambah pula masalah 'buli' wartawan senior memeningkan kepala Amir. Apatah lagi ibunya mendesak supaya dia mencari pasangan hidup secepat mungkin. Bagaimana Amir menghadapi semua ini? Itu saya tinggalkan kepada anda semua untuk mencari jawapannya sendiri melalui novel ini.

Memang sebuah travelog yang terperinci, setiap apa yang dilihat dan dirasa penulis sepanjang perjalanan ke Bosnia diceritakan. Oh, terlupa pula memberitahu kalian yang penulis yakni Abu Hassan Morad sendiri memang menyertai rombongan ini. Rombongan ke Bosnia yang dikhabarkan dalam novel ini memang benar berlaku tahun 1996 yang lalu, dan kebanyakan wataknya juga real. Berkemungkinan Amir dan Natasya serta dua tiga karektor lagi sahaja yang fictional; kerana gambar watak-watak ada diselitkan di antara bab-bab dalam Natasya. (Berbalik semula pada perincian yang saya sebutkan tadi) Kerana itulah Cikgu Abu berjaya menulis Natasya dengan baik. Ini peristiwa yang disaksikan dua matanya sendiri; dan memang sebagai seorang wartawan!

Selain memenangi tempat kedua Hadiah Sastera Kumpulan Utusan (HSKU) 1996, novel ini juga telah mendapat pujian dari Dato' Syed Hamid Albar sendiri, yang mengikuti rombongan tersebut sebagai Menteri Pertahanan. Ada disertakan catatannya. Bukan sekadar kerana gambaran yang diberi begitu tepat, tapi usaha penulis yang merakamkan kegiatan tentera Malaysia di sana itulah yang selayaknya dihargai. Bukan terlalu memuji, tapi ya, ini pastinya satu karya yang berharga, khususnya pada anggota MALCON yang turut serta waktu itu, dan untuk negara kita umumnya, atas usaha kita menolong saudara seagama kita di sana.

Anda tanya, berbaloi atau tidak membacanya? Tentunya saya jawab ya!

Natasya juga dijual secara tunggal, tapi mungkin agak susah dijumpai di kedai-kedai buku berikutan tahun terbitnya yang sudah menjangkau lebih 10 tahun yang lalu. Tapi saya pernah terjumpa naskhahnya sekali, entah di mana dan bila dahpun saya lupa. Baiklah kalian beli trilogi ini terus, boleh dapat 3 novel sekaligus dalam satu buku tunggal! Mahal sikit tak apa, bukankah ini pelaburan untuk sesuatu yang bermanfaat?

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails